Pregătiți pentru mâine
De ce ar fi bine să te gândești de azi la pensie
Chiar dacă perioada pensionării este (încă) departe de tine, e bine să știi de pe-acum că în cazul în care îți administrezi inteligent resursele financiare ai șanse mari ca la pensie să te bucuri în adevăratul sens al cuvântului de acea etapă a vieții în care te poți relaxa exact în stilul tău.
Sună un pic prea bine pentru a fi adevărat, nu-i așa? Aici s-ar putea să ai dreptate deoarece în România situația seniorilor nu este una extraordinară, având în vedere faptul că pensia medie în anul 2020 era de 1.500 de lei, iar din păcate, pe când vei ajunge tu la pensie aceasta ar putea suferi o scădere din cauza dinamicii populației, mai exact numărul vârstnicilor va crește, iar numărul populației active pe piața forței de muncă va suferi o scădere.
Dar pentru a avea o privire completă de ansamblu, hai să discutăm puțin despre sistemul de pensii din țara noastră. În prezent, pensia ta este formată din 3 componente (Pilonul I + Pilonul II + Pilonul III), după cum urmează:
Pilonul I – Pensia de Stat (care la anii de pensionare îți va putea asigura o pensie de probabil 27%* din ultimul salariu încasat).
Pilonul II – Pensia privată obligatorie (care ar putea să îți aducă la pensie un venit lunar suplimentar de 13.5%* din ultimul salariu încasat de tine).
*Estimare realizată de CFA Society Romania în cadrul raportului Viitorul Sistemului de Pensii din România, decembrie 2019, având în vedere un stagiu de cotizare în nivelul 2019-2054
Dacă tragem linie, până acum, în cel mai bun caz în momentul pensionării vei avea un venit lunar mai mic de jumătate din ultimul salariu încasat de tine. Făcând un calcul scurt și raportându-te la cheltuielile tale zilnce, crezi că ai reuși să te descurci cu această sumă când vei deveni senior?
În cazul în care răspunsul este unul negativ, atunci venim noi cu o propunere legată de ultimul pilon 😊.
Pilonul III – Pensia facultativă sau așa cum e la BT, Pensia Mea. Practic, în ceea ce privește acest pilon discutăm despre un sistem de economisire care să îți ofere o tranziție cât mai lină spre pensie, cu doar 2 lei economisiți pe zi. Având în vedere contribuția minimă, dacă te gândești în ansamblu, 2 lei pe zi, înseamnă 60 de lei pe lună, iar în 30 de ani reușești să strângi un venit suplimentar. Chiar dacă o poți privi cu suspiciune, ține minte că această sumă ar putea să îți prindă bine, mai târziu.
Un plan de economisire poate părea complicat, dar ia-o simplu, gândește-te la tine.
Punând ACUM niște bani deoparte îți asiguri din timp un viitor liniștit, fără griji. Și ce poate fi mai frumos la pensie, decât sentimentul de relaxare financiară? 😊
Vreau o pensie facultativă
Peste 150.000 de români și-au luat viitorul financiar în propiile mâini și au aderat la unul din fondurile noastre de pensii facultative.
Începe și tu!