Informatii utile
Peste 15 000 de români au ales să își planifice viitorul financiar prin contribuția la
fondul Pensia Mea.
Revendicarea activului personal net
În ce condiții puteți utiliza activul personal net
- Situația 1: Ați împlinit 60 de ani.
Oricând după împlinirea vârstei de 60 de ani. - Situația 2: Sunteți în situația nefericită de a avea o pensie de invaliditate.
În acest caz, puteți revendica oricând plata activului net acumulat în contul dumneavoastră personal de pensie facultativă. - Situația 3: Deces
În eventualitatea unui deces, survenit înainte de revendicarea activului personal net, moștenitorii dumneavoastră legali pot revendica contravaloarea activului acumulat în contul dumneavoastră de pensie facultativă.
Plata activului personal net se poate realiza sub formă de
- Plată unică
- Plată eșalonată, conform graficului stabilit (începând cu data de 01.04.2018)
Formularele de revendicare a activului personal net le puteti accesa aici .
regimul fiscal aplicabil:
- Impozit pe veniturile din pensii.
- Modalitatea de impozitare a sumelor generate de revendicarea activului personal deținut la fondul de pensii facultative se face în baza dispozițiilor art 100, 101 și 101^1 din Codul Fiscal, astfel:
- Pentru sumele primite ca plată unică de către participanții la fondurile de pensii facultative și moștenitorii legali ai acestora, venitul impozabil este constituit din sumele care depășesc contribuțiile nete ale participanților, la care se acordă un singur plafon de venit neimpozabil (3000 RON)
- Pentru sumele primite ca plăți eșalonate în rate de către participanții la fondurile de pensii precum și moștenitorii legali ai acestora, venitul impozabil este constituit din sumele care depășesc contribuțiile nete ale participanților, la care se aplică plafonul de venit neimpozabil (3000 RON) pentru fiecare rată lunară.
- Scutiri de impozit
Pentru veniturile realizate din pensii sunt scutite de impozit persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat. (Conform art.60 Cod Fiscal) - Contribuții sănătate
- Începând cu 1 ianuarie 2022, pentru veniturile din pensii care depășesc cuantumul de 4000 RON, s-a calculat și s-a reținut la sursă Contribuția de Asigurări Sociale de Sănătate (CASS), baza de calcul reprezentând-o partea ce depășește suma lunară de 4000 lei, pentru fiecare drept de pensie. CASS reprezintă o cotă de 10% aplicată bazei de calcul. (Conform OUG 130/2021)
Conform Deciziei 650 a Curții Constituționale a României publicată în Monitorul Oficial pe 28 decembrie 2022,aplicarea CASS la veniturile din pensii este neconstituțională. Așadar, în prezent, nu se aplică CASS activului revendicat acumulat la fondul de pensii facultative.
Vreau să am
Pensia mea
Peste 70 000 de români au ales să își planifice viitorul financiar prin contribuția la fondul Pensia Mea.