• Certinvest Pensii Logo
  • Pensia Mea Online

Revendicarea activului personal net

În ce condiții puteți utiliza activul personal net

 

Situația 1: Ați împlinit 60 de ani.
Oricând după împlinirea vârstei de 60 de ani.

 

 

Situația 2: Sunteți în situația nefericită de a avea o invaliditate de gradul I sau II nerevizuibilă, înscrisă într-o decizie medicală privind capacitatea de muncă.
În acest caz, puteți revendica oricând plata activului net acumulat în contul dumneavoastră personal de pensie facultativă.

 

Situația 3: Deces
În eventualitatea unui deces, survenit înainte de revendicarea activului personal net, moștenitorii dumneavoastră legali pot revendica contravaloarea activului acumulat în contul dumneavoastră de pensie facultativă.

 

Plata activului personal net se poate realiza sub formă de

Plată unică
Plată eșalonată, conform graficului stabilit (începând cu data de 01.04.2018)

 

Formularele de revendicare a activului personal net le puteti accesa AICI.

 

Regimul fiscal aplicabil:

1. Impozit pe veniturile din pensii

Veniturile din pensii se impozitează cu 10% doar pentru suma care depășește pragul de 2000 lei. Impozitul de 10%  calculat la data efectuării plății, se reține la sursă și se varsă la bugetul de stat. (Conform art.100 , 101 Cod Fiscal)

 

2. Scutiri de impozit

Pentru veniturile realizate din pensii  sunt scutite de impozit persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat. (Conform art.60 Cod Fiscal)

 

3.  Contribuții sănătate

Nu se datorează de către persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii. (Conform art.154 Cod Fiscal)