• Certinvest Pensii Logo
  • Pensia Mea Online

Pilonul II – Pensia privată obligatorie

Dacă te-ai născut după anul 1990, și ai un contract de muncă, ești deja participant la pensia privată obligatorie, fie că știi, fie că nu!

Pensia privată obligatorie (sau Pilonul II), a fost introdusă în anul 2008, în mod obligatoriu pentru toate persoanele angajate care aveau la acel moment până în 35 de ani, și în mod opțional pentru persoanele care aveau la momentul respectiv între 35 și 45 de ani.

A existat la momentul respectiv o perioadă de patru luni, timp în care fiecare angajat putea să opteze pentru un fond de pensii private obligatorii. Angajații care aveau până în 35 de ani, și care la sfârșitul acestor 4 luni nu optaseră pentru un anumit fond de pensii private obligatorii, au fost distribuiți în mod aleatoriu, la unul dintre cele 18 fonduri de pensii obligatorii, existente la acel moment. Între timp, unele dintre aceste fonduri au fuzionat, sau au fost absorbite de alte fonduri, așa încât, în prezent, funcționează 7 fonduri de pensii private obligatorii.

Contribuția la Pilonul II reprezintă un procent din contribuția individuală la asigurările sociale (CAS). Acest procent a fost inițial de 2%, și a crescut cu 0,5% în fiecare an, urmând să fie plafonat la 6% din CAS. În anul 2015, acest procent este de 5%.

În prezent, 6,24 milioane de români au contribuții la pensia privată obligatorie – Pilon II, având acumulați până în prezent în medie câte 3 475 de lei.

Contribuția medie la pensia privată obligatorie este în prezent de aproximativ 106 RON, ceea ce într-un interval de 20-30 de ani, la un randament mediu anual de 5% înseamnă un activ acumulat de 53 000 – 116 000 de lei. Deci dacă ai o speranță de viață de 20 de ani după pensionare, înseamnă că pensia privată obligatorie îți asigură un venit suplimentar lunar la pensie de 220 – 480 de lei.

Crezi că ți-ar ajunge banii aceștia la pensie, ca să trăiești decent? Începe de acum să economisești la pensia ta facultativă administrată privat.