• Certinvest Pensii Logo
  • Pensia Mea Online

Pilonul I – Pensia de Stat

Pilonul I reprezintă pensia de la stat pe care o vei încasa după ce vei ieși la pensie, în fiecare an.

În acest moment, în România există aproximativ 4,7 milioane de pensionari. Ei încasează lunar o pensie medie de aproximativ 886 de lei, adică aproximativ 48% din salariul mediu din România care este de 1818 lei*.

EFOR estimează că acest procent va scădea treptat, pe măsură ce crește numărul vârstnicilor, și scade numărul populației active, angajate. Peste 10 ani, acest procent va ajunge la 35%, iar peste 25 de ani, va ajunge la 24%. Astfel, dacă peste 25 de ani, salariul mediu în România va fi de 2700 de lei (considerând că salariul mediu crește anual cu un ritm de 2%), pensia medie va fi, conform estimărilor EFOR, de 648 de lei, adică mai puțin chiar decât acum.

Luând în calcul o rată a inflației medie de 2% pe an, valoarea pensiei medii lunare de peste 25 de ani va echivala cu o pensie de 438 de lei în banii de astăzi.

Anii pensionării nu sunt chiar atât de îndepărtați! Asigură-te că vei avea banii necesari ca să te bucuri de acești ani. Pune de acum bani deoparte la pensia ta privată facultativă.

*conform CNPP – Iunie 2015