• Certinvest Pensii Logo
  • Pensia Mea Online

Istoric pensii private

Ideea Pensiei Private

Ideea de pensie privată nu este nouă. Țări precum Chile, Irlanda, Suedia, Olanda, au implementat cu succes sistemul de pensii private de peste 3 decenii. De altfel, prima schemă de pensie privată a fost documentată în Germania secolului 17.
Astăzi, milioane de oameni din întreaga lume se bucură de pensia lor privată, acumulată pe parcursul anilor de contribuție la sistemul pensiilor private.

Necesitatea Pensiei Private

Necesitatea unui sistem suplimentar de acumulare a banilor pentru a fi folosiți după pensionare a apărut în țara noastră după ce a devenit clar că structura demografică a României arată un proces de îmbătrânire a populației, pe măsură ce numărul tinerilor scade.
Acest proces are implicații economice și sociale puternice. Astfel, pe măsură ce crește numărul persoanelor mai în vârstă, și scade numărul persoanelor mai tinere, există un număr din ce în ce mai mare de viitori pensionari și un număr din ce în ce mai mic de potențiali angajați care plătesc contribuții sociale, folosite pentru plata pensiilor curente.
Astfel, sumele de bani colectate de la o lună la alta pentru plata pensiilor vor scădea, însă vor trebui să ajungă pentru un număr în creștere de pensionari, ceea ce înseamnă că fiecărui pensionar îi vor reveni mai puțini bani ca pensie de la stat.

De la idee la practică

De aceea, s-a pus problema unui sistem suplimentar de acumulare a unor sume de bani, din timp, astfel încât acești bani să fie folosiți ulterior, de către cei care vor ieși în viitor la pensie. Însă ideea că statul ar putea să creeze astfel de fonduri de acumulare de care să nu se atingă pentru finanțarea deficitelor curente era puțin probabilă.
Astfel s-a născut sistemul pensiilor private, aceste fonduri de acumulare pentru pensie fiind administrate de companii private specializate în administrarea banilor, așa încât:

  • banii să fie folosiți doar în scopul plății pensiilor actualilor angajați, atunci când vor ieși ei la pensie.
  • banii să producă randamente aliniate oportunităților din piață, pentru a maximiza sumele acumulate

Sistemul pensiilor în România

În România, sistemul pensiilor private a luat naștere în anul 2007, și este inspirat din sistemul de pensii private aplicat în Chile, una dintre țările cu cele mai de succes experiențe în domeniu, ea implementând acest sistem din anul 1981.

Incepând cu anul 2007, sistemul pensiilor din România este structurat astfel:

Pilonul I

Pensia de stat

Pilonul II

Pensia privată obligatorie

Pilonul III

Pensia facultativă administrată privat

Pilonul I reprezintă pensia de la stat pe care o vei încasa după ce vei ieși la pensie, în fiecare an. Pensia de la stat va reprezenta un procent din ultimele valori ale salariului, înainte de a te pensiona. Acest procent scade în fiecare an. Conform estimărilor EFOR, dacă pentru cei care ies la pensie acum, valoarea pensiei de stat lunare este de aproximativ 48% din ultimul salariu, pentru cei care vor ieși la pensie în anul 2040 (deci cei care au acum 40 de ani), pensia de la stat va fi de aproximativ 24% din ultimul salariu. Află mai multe despre Pensia de la stat .

Pilonul II reprezintă pensia privată obligatorie, care a fost introdusă în anul 2008, în mod obligatoriu pentru toate persoanele angajate care aveau la acel moment până în 35 de ani, și în mod opțional pentru persoanele care aveau la momentul respectiv între 35 și 45 de ani. Contribuția la Pilonul II reprezintă un procent din contribuția la CAS. Acest procent a fost inițial de 2%, și a crescut cu 0,5% în fiecare an, urmând să fie plafonat la 6% din CAS. În prezent, fiecare participant la Pilonul II a acumulat în cont, în medie 3475 de lei. Află mai multe despre Pensia privată obligatorie .

Pilonul III reprezintă pensia facultativă administrată privat, adică banii acumulați voluntar de o persoană pentru pensia sa viitoare. În acest sistem, poate contribui atât angajatul, pe cont propriu, cât și angajatorul în numele angajatului, ca o formă de beneficiu suplimentar. Contribuția lunară la pensia facultativă administrată privat este deductibilă fiscal, în limita a 400 de euro pentru angajat, și deductibilă fiscal integral pentru angajatorul care contribuie în numele angajatului. Banii contribuiți la pensia facultativă administrată privat sunt pe numele participantului, și doar el poate dispune de ei. Peste 365 000 de români au ales să își asigure un venit suplimentar la pensie, prin contribuția la pensia lor facultativă administrată privat. Află mai multe despre Pensia facultativă administrată privat.