În România, sistemul pensiilor private a luat naștere în anul 2007, și este inspirat din sistemul de pensii private aplicat în Chile, una dintre țările cu cele mai de succes experiențe în domeniu, ea implementând acest sistem din anul 1981.
Incepând cu anul 2007, sistemul pensiilor din România este structurat astfel:
Pensia de stat
Pensia privată obligatorie
Pensia facultativă administrată privat
Pilonul I reprezintă pensia de la stat pe care o vei încasa după ce vei ieși la pensie, în fiecare an. Pensia de la stat va reprezenta un procent din ultimele valori ale salariului, înainte de a te pensiona. Acest procent scade în fiecare an. Conform estimărilor EFOR, dacă pentru cei care ies la pensie acum, valoarea pensiei de stat lunare este de aproximativ 48% din ultimul salariu, pentru cei care vor ieși la pensie în anul 2040 (deci cei care au acum 40 de ani), pensia de la stat va fi de aproximativ 24% din ultimul salariu. Află mai multe despre Pensia de la stat .
Pilonul II reprezintă pensia privată obligatorie, care a fost introdusă în anul 2008, în mod obligatoriu pentru toate persoanele angajate care aveau la acel moment până în 35 de ani, și în mod opțional pentru persoanele care aveau la momentul respectiv între 35 și 45 de ani. Contribuția la Pilonul II reprezintă un procent din contribuția la CAS. Acest procent a fost inițial de 2%, și a crescut cu 0,5% în fiecare an, urmând să fie plafonat la 6% din CAS. În prezent, fiecare participant la Pilonul II a acumulat în cont, în medie 3475 de lei. Află mai multe despre Pensia privată obligatorie .
Pilonul III reprezintă pensia facultativă administrată privat, adică banii acumulați voluntar de o persoană pentru pensia sa viitoare. În acest sistem, poate contribui atât angajatul, pe cont propriu, cât și angajatorul în numele angajatului, ca o formă de beneficiu suplimentar. Contribuția lunară la pensia facultativă administrată privat este deductibilă fiscal, în limita a 400 de euro pentru angajat, și deductibilă fiscal integral pentru angajatorul care contribuie în numele angajatului. Banii contribuiți la pensia facultativă administrată privat sunt pe numele participantului, și doar el poate dispune de ei. Peste 365 000 de români au ales să își asigure un venit suplimentar la pensie, prin contribuția la pensia lor facultativă administrată privat. Află mai multe despre Pensia facultativă administrată privat.